TomTom blijft hangen in opstartscherm (oplossing)

Een bekend probleem bij een aantal TomTom modellen: na het updaten via TomTom Home 2 wil de TomTom niet opnieuw opstarten en loopt vast op het opstartscherm. In het geval van de TomTom One V4 Europe 22 is dat een wit/oranje plaatje met een afbeelding van de TomTom en een blauw diskje (De SD kaart moet dat voorstellen). Na alles geprobeerd te hebben en het halve internet afgezocht te hebben kwam ik nergens een oplossing tegen. Een telefoontje met de TomTom helpdesk boodt uitkomst en deze oplossing publiceer ik hier. Volgens mij geldt hetzelfde voor alle TomTom modellen zoals de Go, de One, de One XL, etc.
De mail van TomTom schetst eerst een aantal scenarios:
  • Het apparaat blijft vaststaan in het opstartscherm (bevroren scherm).
  • Er komt een afbeelding in het scherm van een SD-kaart met een groot kruis
  • Er komt een afbeelding in het scherm met een rode stip en een wit kruis
  • Het apparaat kan tijdens het opnieuw opstarten niet worden uitgeschakeld
  • Andere software uitdagingen.
Die van mij was dus de afbeelding van het SD-kaartje maar dan zonder kruis. Vervolgens wijst de mail op een aantal stappen die ik hier kort opschrijf. Uiteraard alles op eigen risico:
Nodig is TomTom Home 2
Zitten er fouten op het kaartje? (dit doe je door bij Deze computer naar je TomTom te gaan (TT icoontje) en dan onder eigenschappen de schijfcontrole en reparatie te doen (als het niet lukt comment maar))
Maak een backup via TomTom Home 2. Dit wilde bij mij al niet, dus handmatig gekopieerd
Verwijder de losse bestanden uit de hoofdfolder van de TomTom op enkele zaken na:
Níet de mappen/folders (lekker laten staan dus)
Níet de bestanden antitheftw.bmp, lowbatteryw.bmp en splashw.bmp (indien aanwezig)
Ontkoppel het apparaat op de nette manier
Sluit TomTom Home 2, ook het icoontje in de tasktray
Verwijder de inhoud van de map TomTom/HOME/Downloads in je Mijn Documenten (op je computer, niet op de TomTom). En niet de map zelf, maar alle inhoud (ik heb dit eerst nog gebackupped voor de zekerheid met de hand)
Sluit je TomTom weer aan, zet hem aan en volg de instructie van TomTom Home. Hij gaat nu opnieuw alles installeren. Soms moeten dingen 2x
De TomTom herstart
Zet al je instellingen in je TomTom weer goed
De eerste keer vindt hij amper satellieten. Ik heb de TomTom gereset (10 sec de powerknop inhouden) en daarna was het ok.
Vragen? Geen vragen. Mooi! Navigeer ze!

2 thoughts on “TomTom blijft hangen in opstartscherm (oplossing)

  1. Je TomTom (One, in mijn geval) blijft opnieuw opstarten als je je oude mapsettings.cfg over de nieuwe mapsettings.cfg heen kopieert. Dat was in mijn geval zo. Nadat ik het bestand verwijderde, deed mijn TomTom ONe het weer gewoon. Wel moest ik uiteraard de basisinstellingen opnieuw invoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree